Sustainability of Finnish forest management : assessing perceptions on social media - Marin, Roosa (2025)
Metsänhoito ja sitä ympäröivä keskustelu ovat Suomessa hyvin monipuolisia ja polarisoituneita. Metsät peittävät 75 % Suomen maapinta-alasta ja ovat koti isolle osalle Suomen biodiversiteetistä. Metsien suojelu on siis erittäin tärkeää, ja kestävyyden ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen tason saavuttamiseksi täytyy tehdä töitä. Suomen metsien suurin uhka on intensiivinen metsätalous, ja vain 13 % metsistä on suojeltu siltä ja muilta uhilta. Eri toimijoita ajavat eri motiivit, ja kestävyys voikin tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Metsät ovat monin tavoin arvokkaita, ja metsien ympäröimänä kasvaneille suomalaisille ne ovat lähellä sydäntä. Nykypäivänä sosiaalinen media on ympäristö, jossa ihmiset vastaanottavat ja tuottavat informaatiota ja mielipiteitä ottamalla osaa siellä käytäviin keskusteluihin. Tämän vuoksi sosiaalisen median alustoista on tullut tärkeitä tutkimuskohteita, joita tutkimalla voidaan ymmärtää paremmin näiden palveluiden käyttäjien mielipiteitä erinäisistä teemoista. Tässä maisterintutkielmassa tutkin mikroblogipalvelu X:n (entinen Twitter) käyttäjien näkökulmia metsien kestävästä käytöstä. Selvitin, mitkä ovat eniten keskustelua herättävät aiheet Suomen metsien kestävän käytön ympärillä, mistä kestävyyden tasoista (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen) keskustelua käydään ja ketkä ovat keskustelun keskeisimmät osallistujat. Keräsin 485 huhti- ja kesäkuussa 2024 julkaistua metsiin ja kestävyyteen liittyvää julkaisua X:stä ja luokittelin ne erinäisiin kategorioihin. Sen jälkeen laadullista temaattista analyysia käyttäen selvitin ja luokittelin julkaisujen keskustelunaiheet. Yleisimmät aiheet olivat Hoitaminen, Luonto ja Ilmasto ja julkaisut käsittelivät useimmiten ekologista kestävyyttä. Äänekkäimpiä keskustelussa olivat Poliitikot. Suurin osa julkaisuista kritisoi nykyisiä metsänhoidon käytäntöjä, mistä voi päätellä X:n käyttäjien toivovan metsänhoidon muuttuvan tulevaisuudessa kestävämmäksi. Tämän tutkielman tulokset auttavat paremmin ymmärtämään, mikä estää meitä saavuttamasta kestävää metsänhoitoa täällä Suomessa.