Ympäristövastuullisuus ja sen toteutus suomalaisissa yliopistoissa - Wallin, Venla (2025)
Yliopistoilla on merkittävä rooli yhteiskunnallisten ongelmien, kuten ympäristökriisien ratkaisijoina ja suunnan näyttäjinä. Yliopistot ovat enenevissä määrin pyrkineet täyttämään tätä roolia sitoutumalla kestävyystoimiin ja niiden raportointiin. Toteutustavat ovat kuitenkin olleet vaihtelevia. Tässä työssä tarkastelin, miten ympäristöä koskeva kestävyys ja vastuullisuus näyttäytyvät Suomen yliopistokentällä. Selvitin, millaisia ilmasto- ja luontotavoitteita yliopistoilla on, millaisia toteutussuunnitelmia yliopistoilla on tavoitteiden edistämiseksi ja miten näistä toimista on raportoitu. Toteutin työn tarkastelemalla yliopistojen kirjallisia vastuullisuusmateriaaleja sekä haastattelemalla yliopistojen edustajia. Laadullisen sisällönanalyysin keinoin kokosin näistä aineistoista tilannekatsauksen vastuullisuustyöskentelyn nykytilasta suomalaisissa yliopistoissa. Selvitystyön ohella loin yliopistoille ja niitä ohjaaville toimijoille suosituksia vastuullisuustyöskentelyn sekä sen ohjauksen kehittämiseksi. Tutkimukseni perusteella voidaan todeta, että Suomen yliopistojen vastuullisuuskentällä ilmastoteemat ovat selvästi luontoteemoja paremmin edustettuina, mutta myös luontoteemoihin on herätty. Yleisesti suomalaisten yliopistojen vastuullisuustavoitteiden asettelussa on kehitettävää, sillä niissä ei ole asianmukaisesti huomioitu kaikkia tavoitteen saavuttamisen kannalta olennaisia seikkoja, jotka tukisivat niiden suunnitelmallisuutta ja toteutumismahdollisuuksia. Lisäksi ohjauksen ja sääntelyn puute näkyi toteutussuunnitelmien laadullisena vaihteluna ja raportointikäytäntöjen merkittävinä eroavaisuuksina. Yliopistoissa on työskennelty paljon kestävyys- ja vastuullisuusteemojen parissa ja tunnistettu tarve toiminnalle, mutta toteutuksen laatu on vaihdellut. Suomalaiset yliopistot ovat myös julkaisset paljon vastuullisuusmateriaaleja, mutta viestinnällisten valintojen avoimuudessa on vielä parannettavaa. Lisäksi vaihtelevista käytännöistä johtuen yliopistoja oli vaikeaa arvioida ja vertailla sekä keskenään että yliopistokohtaisen kehityksen kannalta. Näin ollen yliopistojen vastuullisuustyöskentelyssä on vielä kehitettävää, mutta esimerkiksi ulkoinen ohjaus voisi auttaa niitä lunastamaan roolinsa ympäristövastuullisuuden suunnannäyttäjinä.