Vinyylilevyjen suosiminen striimauspalveluiden sijaan tänä päivänä - Lassila, Viivi (2025)
Vinyyleiden suosimisen syitä tänä päivänä on tutkittu jojonkin verran, mutta tähän mennessä tehdyt tutkimukset käsittelevät usein vain yhtä tai muutamaa tekijää. Tässä tutkielmassa kootaan näitä syitä yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi, ja vertaillaan niitä myös striimauspalveluihin. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miksi vinyyleitä suositaan tänä päivänä, ja miksi ne ovat parempi vaihtoehto striimauspalveluiden sijaan. Tänä päivänä striimauspalvelut ovat yleisin tapa kuunnella musiikkia, mutta myös vinyylin kuuntelijoita on enenevissä määrin. Striimauspalveluiden negatiiviset puolet on alettu huomaamaan vasta myöhemmin, sillä kun ensimmäiset striimauspalvelut julkaistiin, osattiin nähdä vain niiden kätevyys. Striimauspalvelut estävät musiikin omistamisen ja tarjoavat kuuntelijalle tylsää ja haasteetonta musiikkia, ja lisäksi ne aiheuttavat musiikkimaun yksilöllisyyden katoamista. Nykypäivänä nämä negatiiviset puolet kuitenkin tunnetaan jo paremmin, ja useampi ihminen on alkanut taas suosimaan vinyyleitä. Vinyyleitä pidetään mielekkäinä, sillä niitä pidetään inhimillisempänä verrattuna maailmaan, jossa kaikki mahdollinen mitä voidaan, mukaan lukien musiikki, pyritään digitalisoimaan. Vinyyleitä voi pidellä fyysisesti käsissä sekä omistaa musiikin fyysisesti, ne ovat taidetta sisältäviä esineitä, ja ne herättävät usein kuuntelijassa positiivisia nostalgian tunteita. Nämä ominaisuudet koetaan mielekkäämpinä kuin musiikin kuuntelu digitaalisesti striimauspalvelusta.