Yhtä tärkeää kuin on johtaa sitä muutosta, on johtaa sitä tunnetta: Esihenkilöiden kokemukset tunnetyöstä muutoksessa - Kortesmäki, Moona (2025)
Organisaatioiden toimintaympäristöt muuttuvat nopeasti. Organisaatioiden on kyettävä pysymään muutoksissa mukana sekä ennakoimaan muutostarpeita. Esihenkilöihin kohdistuu muutosten keskellä usein suuria paineita, ja vastuu johtaa muutosta menestyksekkäästi voi olla valtava. Muutokset herättävät aina erilaisia tunteita niin esihenkilössä itsessään kuin seuraajissa, ja tunnereaktiot voivat olla voimakkaita ja vaihdella nopeasti. Muutosprosessissa tunteiden valjastaminen voimavaraksi voi auttaa saavuttamaan muutostavoitteet, minkä vuoksi on tärkeää keskittyä tarkastelemaan tunnetyötä esihenkilöiden näkökulmasta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli ymmärtää, mikä merkitys tunneälyllä on esihenkilöille ja millaista tunnejohtajuutta esihenkilöt tarvitsevat muutoksen kontekstissa. Tutkimuksen tarkoituksena oli lisätä syvällistä ymmärrystä ja tuoda esiin, millä tavoin esihenkilöt kokevat tunnetyön merkityksen muutoksen onnistumisen näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla esihenkilöitä yhdestä asiantuntijaorganisaatiosta. Tutkimusaineisto koostuu seitsemästä (7) puolistrukturoidusta teemahaastattelusta ja aineiston analysointiin käytettiin sisällönanalyysia. Aineisto kerättiin helmi-maaliskuun aikana vuonna 2024. Tutkimus osoitti, että esihenkilöt kokevat tunneaspektit ja niiden huomioinnin muutostyön keskeisinä osina erityisesti oman muutoskyvykkyyden ja esihenkilöroolin näkökulmasta sekä tunteiden johtamistyössä. Tutkimuksessa ilmeni, että tunneälyn osa-alueista itsetietoisuus on tärkeä esihenkilön omien tunteiden johtamisen sekä seuraajien tunteiden tiedostamisen ja ohjaamisen lähtökohtana. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että esihenkilöt kokevat tunnetyön merkitykselliseksi erityisesti muutokseen mahdollistavana ja innostavana ilmiönä. Esihenkilöroolissa korostuivat erityisesti kyky olla aito ja tunnejohtamisen mukautus organisaation jäsenten tarpeisiin sopivaksi.