Musiikin kehollinen oppiminen musiikin ja liikunnan oppiaineissa - Laamanen, Veera (2025)
Kehollisuuden merkitys oppimisessa tunnistetaan tänä päivänä yleisesti. Kehollinen oppiminen kytkeytyy tiiviisti perusopetuksen taito- ja taideaineiden opetukseen, joissa oppiminen tapahtuu ensisijaisesti toiminnassa, kehollisesti. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkittiin sitä, miten musiikkia opitaan kehollisesti musiikin ja liikunnan oppiaineissa. Tutkielmassa selvitettiin yleisesti liikkeen ja liikkumisen merkitystä musiikinopetuksessa sekä vastaavasti musiikin roolia liikunnanopetuksessa, minkä lisäksi keskityttiin tarkemmin molempia oppiaineita yhdistävään musiikkiliikuntaan ja sen mahdollisuuksiin musiikin kehollisessa oppimisessa. Tutkielma on narratiivinen kirjallisuuskatsaus, jossa yhdistellään tutkimustietoa kahdelta eri tieteenalalta. Tutkimus pyrkii muodostamaan kokonaiskuvaa musiikin kehollisesta oppimisesta aiheeseen liittyvän musiikkikasvatuksen sekä liikuntapedagogiikan alan julkaisujen ja tutkimusten avulla.