Syklodekstriinien antiviraaliset ominaisuudet - Lampinen, Essi (2025)
Tutkielmassa käsitellään syklodekstriinien ja niiden johdannaisten ominaisuuksia, jotka heikentävät virusten toimintaa vaikuttamalla solukolesteroliin tai sitoutumalla virusten toiminalle tarpeellisiin proteiineihin. Syklodekstriinit ovat suuria sokerimolekyylejä, joilla on syklinen kartiomainen rakenne. Syklodekstriinit pystyvät sitomaan kolesterolia niiden rakenteelliseen hydrofobiseen onteloon solukalvon lipidirunsaasta alueesta, jota virukset hyödyntävät hyökkäyksessä soluihin. Tämän lisäksi syklodekstriineiltä on löydetty suora vaikutus virusten proteiineihin liittyen viruksen sitoutumiseen isäntäsoluun tai muuhun replikaation vaiheeseen. Syklodekstriinejä ja niiden johdannaisia hyödynnetään jo laajasti lääketieteessä, mutta niiden suora vaikutus viruksiin on vasta tutkimusvaiheessa. Koska syklodekstriinit on jo todettu ihmiskeholle turvallisiksi eikä sytotoksisuutta ole havaittu vaikuttavilla pitoisuuksilla, syklodekstriinit tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden laajan antiviraalinlääkkeen kehitykselle.