Fluorine-free metal-organic framework composites as ion-exchange membranes in vanadium flow batteries - Luimula, Tuuli (2025)
Tämän pro gradun tutkielman kirjallinen osuus keskittyy ioninvaihtokalvoihin (engl. ion exchange membrane (IEM)). Erityisesti keskitytään kalvoihin, joihin on liitetty metalliorgaanisia verkkorakenteita (engl. metal-organic framework, (MOF)) ja joita on käytetty vanadiini-redox-virtausakuissa (engl. vanadium redox flow batteries (VRFB). Kokeellisessa osassa valmistettiin UiO-66 johdannaisia MOF:a ja kitosaani/UiO-66-NH2 + UiO-66-SO3H kalvoja sekä tutustuttiin vanadiinielektrolyytin valmistamiseen, jossa vanadiini on V3.5+ -hapetusasteella.