Ikääntyneiden henkilöiden koetun toiminnallisen tasapainon varmuuden yhteys elinpiirissä liikkumiseen - Marjomaa, Tanja (2025)
Elinpiirissä liikkuminen liittyy yksilön mahdollisuuksiin toimia ja osallistua yhteisönsä toimintaan käytettävissä olevien voimavarojensa puitteissa. Elinpiirissä liikkuminen muodostuu moniulotteisesti fyysisten, psyykkisten, sosiaalisten ja ympäristöön liittyvien tekijöiden vuorovaikutuksessa, ja se määritellään tavanomaiseen liikkumiseen käytetyn alueen etäisyyksien kautta. Psykologisena tekijänä myös koettu varmuus tasapainon hallinnasta on tärkeä osa kokonaisvaltaista toimintakykyä ja arjen toimintaan osallistumista. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää itsenäisesti kotona asuvien ikääntyneiden henkilöiden koetun toiminnallisen tasapainon varmuuden yhteyttä elinpiirissä liikkumiseen. Lisäksi tarkasteltiin selittävätkö fyysinen suorituskyky tai asuinympäristössä koetut liikkumista haittaavat esteet mahdollista yhteyttä ikääntyneiden henkilöiden koetun tasapainon varmuuden ja elinpiirissä liikkumisen välillä.