Translating Contemporary Hungarian Literary Fiction into English: Challenges, Agency and Process - Orzóy, Ágnes (2025)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvitellä unkarilaisen fiktiivisen kirjallisuuden transnationaalista kiertokulkua erityisesti sen englanninkielisten käännösten tarkastelun avulla. Päämääränäni on ollut identifioida unkarinkielisten teosten haasteet kääntämisen ja vastaanoton eri tasoilla. Tapaustutkimusten – joiden kohteet ovat vaihdelleet unkarilaisen romaanin englanninkielisen käännöksen analyysista unkarilaisten teosten vastaanottoon tai vastaanoton puuttumiseen kansainvälisellä näyttämöllä – avulla olen selvitellyt niitä syitä, miksi tietyt teokset on käännetty ja ovat saaneet hyvän vastaanoton, kun taas jotkut toiset ovat jääneet käännöstoiminnan ulkopuolelle. Olen myös kartoittanut muutamia sosiaalisia ja institutionaalisia verkostoja, jotka ovat osallisina käännettävien teosten valinnassa, kääntämisprosessissa, julkaisemisessa ja markkinoinnissa, ja olen analysoinut myös kääntäjien habituksia tarkoituksenani saada selville, edellyttääkö hypersentraalisen kirjallisuuden kääntäminen perifeeriselle kielelle toisenlaisia asenteita kuin päinvastainen suunta. Olen soveltanut erilaisia metodeja kirjallisuuden ja kääntämisen tutkimuksen keinoista aina sosiologisiin lähestymistapoihin - kuten Bourdieun kenttäteoria ja laadulliset menetelmät - saakka kuin myös hyödyntänyt omia kokemuksiani julkaisuteollisuuden työntekijänä kartoittaakseni tätä aluetta ja saadakseni selville ne syyt, jotka määrittävät unkarilaisen kaunokirjallisuuden asemaa kansainvälisessä kontekstissa. Vaikka aiheeni on hyvinkin spesifi kielen ja maantieteellisen alueen kannalta, näillä artikkeleilla on laajoja implikaatioita, koska ne paljastavat kirjallisten teosten kiertokulun ehtoja – kulttuuripoliittisten, ekonomisten ja poliittisten voimasuhteiden kannalta – periferiasta keskustaan.