Sosioemotionaalinen kompetenssi musiikinopetuksessa : opettaja oppilaan kehityksen tukena - Soukainen, Armi (2025)
Sosioemotionaalinen kompetenssi on todettu aiemmissa tutkimuksissa monella tapaa merkittäväksi. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää musiikinopetuksen ja musiikinopettajan mahdollisuuksia tukea oppilaan sosioemotionaalisen kompetenssin kehittymistä. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin sosioemotionaalisen kompetenssin osa-alueita ja kehittymistä keskittyen erityisesti opettajan näkökulmaan. Lisäksi tutkielmassa tarkasteltiin musiikin yhteyttä sosioemotionaaliseen kompetenssiin sekä musiikinopetuksen ja musiikinopettajan roolia sen kehittymisessä. Tutkielman metodina käytettiin narratiivista kirjallisuuskatsausta, eli tutkimuksen johtopäätökset luotiin aiemman tutkimuskirjallisuuden pohjalta. Tutkielman tulokset osoittivat musiikinopetuksen olevan otollinen ympäristö sosioemotionaalisen kompetenssin kehitykselle sekä vuorovaikutteisten työtapojen että musiikin synnyttämien tunnekokemusten vuoksi. Musiikinopettajalla todettiin olevan merkittäviä keinoja oppilaan sosioemotionaalisen kompetenssin kehittymisen tukemiseksi esimerkiksi turvallisen ympäristön luomisen ja käyttäytymisen mallina toimimisen kautta.