Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja haasteet digitaalisissa vaalijärjestelmissä - Örn, Otto (2025)
Luotto demokraattisten hallintojen vaalijärjestelmiin on kokenut inflaatiota samaan aikaan kun hallintojen erinäiset elimet digitalisoituvat kovaa vauhtia. Tässä tutkielmassa tutustutaan perinteisten vaalijärjestelmien ongelmiin ja käydään läpi digitaalisten vaalijärjestelmien nykytilaa ja ongelmia tutkien lohkoketjuteknologian mahdollisuuksia ratkaista nämä ongelmat. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, joilla voidaan turvata demokraattisten vaalien tulevaisuus luotettuna järjestelmänä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena ja tutkielmassa käydään läpi vertaisarvioitua aineistoa liittyen perinteisiin vaalijärjestelmiin, hallintojen digitaaliseen murrokseen, digitaalisiin äänestysjärjestelmiin, lohkoketjuihin ja lohkoketjujen vaalijärjestelmäsovellutuksiin. Tutkielmassa käy ilmi, että suurin osa nykyisistä vaalijärjestelmistä toimi hyvin perinteisellä tavalla, vaikkakin erinäisiä digitaalisia laitteita ja muita teknologioita monesti hyödynnetään osana vaaliprosessia. Poikkeuksellista edistyneempää internetin kautta tapahtuvaa äänestämistä suoritetaan tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti vain Virossa. Digitaalisissa varsinkin internetin kautta toimivissa vaalijärjestelmissä on suuria haasteita, jotka monet liittyvät läpinäkyvyyden ja luoton puuttumiseen sekä turvallisuuteen. Vuonna 2008 julkaistun kryptovaluutan Bitcoinin kantava teknologia eri lohkoketjuteknologia tuo vaalijärjestelmien evoluution näkökulmasta houkuttelevia ominaisuuksia kuten datan muuttumattomuus, läpinäkyvyys ja kryptografinen turvallisuus. Nämä ominaisuudet tuovat uusia mahdollisuuksia täysin uudenlaiselle lohkoketjuun perustuvalle vaalijärjestelmälle. Lohkoketjut tuovat kuitenkin potentiaalin lisäksi myös haasteita, esimerkiksi läpinäkyvyys tuo mukanaan myös teoreettisen mahdollisuuden äänen jäljitettävyydelle ja täten uhkaa äänisalaisuutta.