Vieraannuttamisesta puhutaan, mutta miten? - Mäkinen, Tiina (2025)
Vieraannuttaminen, eli lapsen ja toisen vanhemman suhteen perusteeton heikentäminen, aiheuttaa lapsille haittoja, jotka ovat verrattavissa hyväksikäytön aiheuttamiin haittoihin. Vieraannuttamisen haittojen ennaltaehkäisyyn tarvitaan ammattilaisille ymmärrystä ilmiön monimutkaisuudesta. Kuitenkin tutkimuksissa on havaittu, että vieraannuttamisesta liikkuu monenlaista, jopa ristiriitaista tietoa joka hämmentää ilmiön parissa työskenteleviä ammattilaisia. Tutkielma keskittyy selvittämään, kuinka laadukasta tietoa Suomessa ammattilaisilla on saatavilla vieraannuttamisesta. Tiedon laatu heijastaa osittain sitä, kuinka valmiita ammattilaiset ovat työskentelemään ilmiön parissa. Sosiaalityön professio perustuu tieteeseen ja tietoon. On tärkeää, että esiin nousee, mikäli ammattilaisten tiedoissa on havaittavissa puutteita, jotka voivat hankaloittaa työstä suoriutumista. Teoreettisena viitekehyksenä toimii tiedon määrittely sekä se, miten valtarakenteet synnyttävät tietoa. Laadukkaan tiedon määrittelyssä on oleellista tunnistaa, miten tieto vaikuttaa yhteiskunnassa. Tutkielmani keskiössä on vieraannuttamisen määritteleminen sekä ammattilaisten rooli vieraannuttamisen kanssa työskentelemisessä. Tutkielmani on teema-analyyttinen laadullinen tutkimus. Tutkielman aineisto koostuu suomenkielisistä julkaisuista. Aineisto on jaettu julkaisijan mukaan kolmeen kategoriaan: uutissivustoihin, asiantuntijajärjestöihin sekä vertaistuellisiin järjestöihin. Näistä kategorioista aineistoon kertyi 34 julkaisua vuosilta 2019-2024. Tutkimustulosten perusteella on havaittavissa suomalaisissa julkaisuissa ilmeneviä heikkouksia sekä vahvuuksia, jotka voivat heijastua ammattilaisten toimintaan. Tiedon lisääntyminen ei automaattisesti lisää ammattilaisten varmuutta toimia ilmiön parissa, vaan voi jopa lisätä epävarmuutta. Tutkimuksen tuloksena suomalaiset julkaisut käsittelevät vieraannuttamista monipuolisesti, mutta painotukset saattavat vääristää ymmärrystä sen kokonaisvaltaisesta olemuksesta. Myös eroja eri julkaisijoiden sisältöjen laadussa on havaittavissa.