Soittoharrastuksen motivaatio lapsilla ja nuorilla - Vilkuna, Janita (2025)
Tutkielma käsitteli soittomotivaatioon vaikuttavia positiivisia ja negatiivisia tekijöitä lapsilla ja nuorilla. Tutkimuksessa käsiteltiin myös soittajan sosiaalisten taustatekijöiden vaikutusta soittomotivaatioon. Soittamisen motivaatiota on tärkeää tutkia, sillä soittoharrastuksella on paljon positiivisia vaikutuksia lapsen ja nuoren kehitykselle. Tutkielman teoreettisen viitekehyksen muodostaa soittamisen motivaation tutkimus-traditio ja Ryanin & Decin itseohjautuvuus teoria. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Aineisto kerättiin soittomotivaatiota tutkineista tutkimuksista sekä Suomesta, että ulkomailta. Tutkimusten lisäksi aineistona käytettiin soittomotivaatiosta ja motivaatiosta tehtyä kirjallisuutta. Tutkimusten tuloksista kävi ilmi, että soittajasta itsestä lähtevä innostus soittamista kohtaan, kannustava kodin ilmapiiri, soittotunneilla oppilaan toiveiden kuunteleminen ja kannustaminen sekä yhteissoitto mahdollisuudet vaikuttavat positiivisesti lapsen tai nuoren soittomotivaatioon. Negatiivisesti soittomotivaatioon vaikuttaa lapsen tai nuoren vähentynyt sisäinen motivaatio, yhteenkuuluvuuden tunteen väheneminen ja riittämättömyyden tunne omia soittotaitoja kohtaan. Tuloksista ilmeni myös, että soittomotivaatioon oli merkittävä positiivinen tai negatiivinen vaikutus sosiaalisilla tekijöillä. Tutkielmasta ilmeni yhteys Ryanin & Decin (2017) itseohjautuvuusteorian psykologisten perustarpeiden ja soittomotivaation välillä. Yhteenkuuluvuuden tunteen todettiin toteutuvan yhteissoiton ja ystävien tuen kautta. Pystyvyyden tunteen havaittiin olevan tärkeässä osassa soittamisesta nauttimisessa. Autonomian eli itselähtöisyyden tunteen huomattiin liittyvän erityisesti oppilaan toiveiden kuuntelemiseen soittotunneilla.