Kehollinen vuorovaikutus musiikinopetuksessa - Happonen, Iina (2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin kehollisen vuorovaikutuksen roolia musiikinopetuksessa. Tutkielmassa pyrittiin löytämään vastaukset kysymyksiin ”Millainen rooli kehollisella vuorovaikutuksella on musiikinopetuksessa?” ja ”Minkälaisin kehollisin vuorovaikutuksen keinoin musiikinopettaja voi tukea opetustaan?”. Tutkielman tarkoitus oli nostaa esiin kehollisuuden merkitystä toiminnassamme ja tuoda tietoisuutta kehollisen vuorovaikutuksen merkityksestä opetuksessa. Tutkielmassa pyrittiin ilmentämään sitä, kuinka merkittävä rooli musiikinopettajan käyttämillä kehollisilla vuorovaikutuksen keinoilla on opetuksessa. Kehollinen vuorovaikutus määriteltiin olevan kehollisiin eleisiin, liikkeisiin, asentoihin ja asetelmiin sekä keholliseen aistimiseen ja havainnointiin pohjautuvaa vuorovaikutusta. Keholliseen vuorovaikutukseen liittyy myös multimodaalisen vuorovaikutuksen käsite, jolla tarkoitettiin usean eri aistikanavan kautta havaittavien toimintojen yhtäaikaista esiintymistä vuorovaikutuksessa. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Työssä pyrittiin luomaan selkeä ja kattava kuva tutkittavasta aiheesta aiemman tieteellisen tutkimuksen ja kirjallisuuden pohjalta. Tutkielmassa selvisi kehollisuudella ja kehollisella vuorovaikutuksella olevan merkittävä rooli musiikin opetuksessa. Kehollisilla ja multimodaalisilla vuorovaikutuksen keinoilla on monipuolisia merkityksiä osana musiikinopetusta. Kehollisen vuorovaikutuksen keinojen merkitys korostuu etenkin suomalaisessa musiikinopetuksessa keskeisenä toimintamuotona olevassa yhteismusisoinnissa. Opetusta tukevia kehollisen vuorovaikutuksen keinoja ovat muun muassa käveleminen ja kehon painopisteen vaihtelu.