Vuorohoidon linjausten tarkastelua yhdenvertaisuuden näkökulmasta - Siekkinen, Sanna (2025)
Tutkimukseni lähtökohtana oli kiinnostus vuorohoidon kehittämiseen. Yhdenvertaisuus vuorohoidon kontekstissa on haastava toteuttaa käytännössä ja erot kuntien välillä saattavat olla suuria. Halusin selvittää yhdenvertaisuuden ilmenemistä etsien sitä kuvaavia ja vahvistavia asioita tarkastelemalla kuntien vuorohoidon linjauksia. Tutkimukseni oli laadullinen tutkimus. Aineisto eli vuorohoidon linjaukset kerättiin harkinnanvaraisella otannalla kuntien (n = 14) verkkosivuilta, jossa ne ovat julkisena materiaalina saatavilla kaikille. Aineiston analyysimenetelmänä käytettiin sisällönanalyysiä. Tutkimustuloksissa näkyi useita yhdenvertaisuutta kuvaavia tekijöitä, kuten oikeus vuorohoitoon, vuorohoidon järjestämisen reunaehdot, lapsen hyvinvointi, esiopetuksen järjestäminen ja koululaisten vuorohoito. Yhdenvertaisuuden määritelmään peilaten tulokset olivat positiivisia ja näin ollen vahvistivat vuorohoidon lasten yhdenvertaisuutta. Tuloksena löytyi myös yhdenvertaisuutta heikentäviä asioita. Tuloksissa oli havaittavissa jopa eriarvoistavia asioita. Tutkimukseni tulosten perusteella on hyvä kiinnittää huomiota yhdenvertaisuuden toteutumiseen varhaiskasvatuksessa, erityisesti vuorohoidon konteksissa. Yhtenevät vuorohoidon linjaukset kansalliselta tasolta ohjaisivat paremmin vuorohoidon toteuttamista kunnissa, tuoden yhdenvertaisuutta vahvemmin käytännön tasolle.