Laulaminen mielihyvän lähteenä neurologisesta näkökulmasta - Usmi, Siiri (2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkittiin laulamisesta aiheutuvan mielihyvän vaikutuksia neurologisesta näkökulmasta. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä aivojen tunnealueet aktivoituvat laulaessa, sekä miksi laulaminen aiheuttaa mielihyvää neurologisesta näkökulmasta. Tutkimuksen avulla haluttiin tuoda laulamisen hyviä puolia esiin ja kannustaa kaikkia laulamaan enemmän. Tutkimus toteutettiin narratiivisen kirjallisuuskatsauksen muodossa. Tutkimuksen alussa käsiteltiin aivojen tunnealueita, sekä niiden yhteneväisyyttä laulamisesta aiheutuvan mielihyvän tuottamiseen sekä kokemiseen. Limbinen järjestelmä ja pikkuaivot ovat keskeisimpiä aivojen tunnealueita laulamisesta aiheutuvaan mielihyvään liittyen, joten siksi käsittelin kandidaatintutkielmassani juuri niitä aivoalueita tarkasti. Tämän jälkeen kerroin mielihyvästä sekä sen tuottamisesta ja kokemisesta aivoissa. Välittäjäaineet aiheuttavat mielihyvän tuottamisen mielihyväjärjestelmässä, jonka vuoksi tutkin myös mielihyväjärjestelmän ja välittäjäaineiden toimintaa. Lopuksi tarkastelen myös laulamisesta aiheutuvan mielihyvän vaikutuksia neurologisesta näkökulmasta. Tutkimuksen tärkeimpänä tuloksena havaittiin, kuinka laulaminen tuottaa mielihyvää aivojen tunnealueiden sekä mielihyväjärjestelmän aktiivisuuden myötä. Laulamisesta aiheutuva mielihyvä näkyy aivojen kautta kehossa myös psyykkisinä sekä fyysisinä reaktioina. Kaikilla ihmisillä on kyky kokea mielihyvää laulamisesta, minkä vuoksi laulamisesta aiheutuva mielihyvä on tärkeä hyvinvoinnin sekä positiivisten tunteiden lähde.