Generatiivinen tekoäly musiikinopetuksessa : mahdollisuudet ja haasteet - Vettenranta, Oskari (2025)
Kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin generatiivisen tekoälyn roolia musiikinopetuksessa, sen tarjoamia mahdollisuuksia ja siihen liittyviä pedagogisia haasteita. Generatiivinen tekoäly, joka kykenee tuottamaan uutta sisältöä kuten musiikkia, perustuu olemassa olevan datan analysointiin ja mallintamiseen. Tutkimus käsittelee, kuinka tekoäly voi tukea oppilaiden luovuutta ja musiikillista ilmaisua tarjoamalla henkilökohtaisia oppimispolkuja ja välitöntä palautetta. Samalla se tuo esiin myös eettisiä ja pedagogisia haasteita, kuten oppilaiden mahdollisen riippuvuuden tekoälyn tarjoamista ratkaisumalleista, mikä voi heikentää heidän omaa luovaa ajatteluaan. Tekoälyn käyttö opetuksessa vaatii opettajilta uusia taitoja ja vastuullista lähestymistapaa, erityisesti eettisten kysymysten, kuten tekijänoikeuksien ja luovuuden autenttisuuden osalta. Tutkielma nostaa esiin generatiivisen tekoälyn potentiaalin musiikinopetuksessa, mutta korostaa myös tasapainon merkitystä teknologian ja inhimillisen vuorovaikutuksen välillä oppimisprosessissa. Tutkielma on metodiltaan narratiivinen kirjallisuuskatsaus.