Uusliberalistisen talouspolitiikan vaikutukset musiikkikasvatukseen suomalaisessa peruskoulutuksessa - Hännikkälä, Jere (2025)
Kandidaatintutkielmassa pyrittiin selvittämään, millaisia vaikutuksia julkisen sektorin talouspoliittisilla päätöksillä ja uusliberalismilla on musiikkikasvatuksen toteutumiseen suomalaisessa peruskoulutuksessa. Lähestyminen aiheeseen aloitettiin yleisestä talouspoliittisesta näkökulmasta, josta rajattiin omaksi kokonaisuudekseen kulttuuripolitiikan ja vielä tarkemmin koulutuspolitiikan kenttä. Koulutuspoliittisen tarkastelun jälkeen tutkielmassa syvennyttiin musiikkikasvatukseen. Ensin pohdittiin tieteellisten tutkimusten valossa uusliberalismin ja musiikkikasvatuksen suhdetta globaalilla tasolla. Tämän jälkeen katse kohdistettiin suomalaiseen viitekehykseen peilattaessa aihekokonaisuutta myös valtion talousarvioesityksiin. Lopuksi sivuttiin musiikkikasvatuksen hyvinvointia tukevia vaikutuksia vahvistettaessa perusteita musiikkikasvatuksen toteuttamiselle.