Musisointia helpottavat keinot kehitysvammaisten musiikinopetuksessa - Rajala, Maiju (2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tutkittiin kehitysvammaisten musisointia helpottavia keinoja, joiden avulla tavoitteellisen erityismusiikkikasvatuksen toteutuminen on mahdollista taiteen perusopetuksessa. Musiikinopettajalla on merkittävä rooli erityismusiikkikasvatuksen toteutuksessa, joten opettajan pedagogisen osaamisen merkitys ja opettajan asiantuntijuuden lisääminen olivat tutkimuksen keskiössä. Kehitysvammaisilla oppilailla on potentiaalia musiikin oppimiseen, ja musiikkikasvattajilla ei ole riittävästi tietoa erityismusiikkikasvatuksesta, jolloin kehitysvammaisten musiikinopetuksen tavoitteellisuus kärsii. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena ja sen tavoitteena oli edistää musiikinopetuksen tasa-arvoisuutta sekä lisätä tietämystä erityismusiikkikasvatuksen työtavoista sekä kehitysvammaisten soittamista ja yhteismusisointia helpottavista menetelmistä. Tutkimuksen alussa käsiteltiin erityismusiikkikasvatusta ja musiikillisten taitojen oppimista musiikillisen kasvun mallin kautta. Tämän jälkeen siirryttiin pohtimaan, mikä merkitys musiikinopettajalla, yksilöllistämisellä ja taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmalla tavoitteellisessa erityismusiikkikasvatuksessa on. Tutkielman lopussa syvennyttiin kehitysvammaisten musisointia helpottaviin menetelmiin ja työtapoihin, joita kehitysvammaisten soittamisen ja yhteismusisoinnin opetuksessa voidaan käyttää. Tutkimuksen tärkeimpänä tuloksena havaittiin, että kehitysvammaisten oppilaiden musiikillinen potentiaali voidaan hyödyntää, kun musiikinopettajilla on tietämystä erityismusiikkikasvatuksen pedagogiikasta ja työtavoista, jotka helpottavat kehitysvammaisten oppilaiden musisointia. Tutkielma osoitti, että tavoitteellisessa erityismusiikkikasvatuksessa sovelletaan yleisen musiikkikasvatuksen tavoitteita, mutta kiinnitetään erityistä huomiota pedagogisiin ratkaisuihin ja opetus toteutetaan oppijalähtöisesti.