Yhteenveto: | Tutkielmassa selvitettiin, millaisia kokemuksia musiikinopettajilla on sosiaalisesta työhyvinvoinnista ja sosiaalisesta tuesta, miten nämä ilmenevät musiikinopettajien työssä ja miten ne osaltaan vaikuttavat musiikinopettajien työhyvinvointiin. Lisäksi tutkielmassa tarkasteltiin, ovatko musiikinopettajien kokemukset sosiaalisesta työhyvinvoinnista ja sosiaalisesta tuesta samankaltaisia verrattuna yleisesti opettajiin kohdistuvaan tutkimukseen.
Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jossa tarkasteltiin musiikinopettajia ja yleisesti opettajia koskevia aiempia tutkimustuloksia heidän sosiaalisen työhyvinvointinsa ja sosiaalisen tuen kokemuksiinsa ja käytänteisiinsä liittyen. Näistä tutkimuksista muodostuneen aineiston pohjalta tutkielmassa analysoitiin kokonaiskuvaa musiikinopettajien sosiaalisen työhyvinvoinnin ja sosiaalisen tuen tilanteesta.
Tutkielma osoitti, että sosiaalinen työhyvinvointi ja sosiaalinen tuki vaikuttavat olennaisesti musiikinopettajien työhyvinvoinnin kokonaisuuteen. Sosiaaliseen työhyvinvointiin ja sosiaaliseen tukeen liittyvät käytänteet ja kokemukset olivat monilta osin samantyyppisiä niin musiikinopettajiin kuin yleisesti opettajiin kohdistuneissa tutkimuksissa. Musiikinopettajien sosiaaliseen työhyvinvointiin ja sosiaaliseen tukeen vaikuttivat muun muassa itsestä huolehtimisen lähtökohdat, yhteenkuuluvuuden kokemus ja sen edistäminen, mentorointi, kollegasuhteet, ideoiden ja kokemusten jakaminen kollegoiden kesken, vuorovaikutus oppilaiden kanssa sekä toimiva esihenkilötyö.
|