Musiikinkuuntelu tunteiden ja psyykkisen hyvinvoinnin tukena : mahdollisuuksia korkeakouluopiskelijoille - Valkama, Minja (2025)
Musiikinkuuntelulla ja tunteilla on merkittävä rooli ihmisten elämässä ja arkipäivän askareissa. Lisäksi korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen kuormittuneisuus on ajankohtainen aihe, jolle on syytä etsiä apukeinoja arkipäivän toiminnasta. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli selvittää, miten musiikinkuuntelu vaikuttaa tunteiden välityksellä ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin, mitkä tekijät kuormittavat korkeakouluopiskelijoiden psyykkistä hyvinvointia, ja miten musiikinkuuntelulla voidaan helpottaa koettua kuormitusta. Tutkielma toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena oli koota jo olemassa olevaa kirjallisuutta ja aiempia tutkimuksia yhteen. Tutkimustuloksissa huomattiin, että musiikinkuuntelu vaikuttaa myönteisesti psyykkiseen hyvinvointiin sen herättämien positiivisten tunnekokemusten ja tunteiden säätelyn kautta. Korkeakouluopiskelijoiden todettiin kuormittuvan psyykkisesti opintojen vaativuuden, toimeentulovaikeuksien, stressin ja uupumuksen takia. Musiikinkuuntelusta löydettiin apukeinoja korkeakouluopiskelijoille kielteisten tunteiden käsittelemiseen, keskittymiskyvyn parantamiseen sekä rentoutumiseen.