Luokanopettajien kokemuksia inkluusiosta ja pienryhmän oppilaiden integraatiosta yleisopetuksen ryhmään - Koivuniemi, Sami (2025)
Tutkimus tarkastelee luokanopettajien kokemuksia inkluusiosta ja oppilaiden integraatiosta yleisopetukseen. Inkluusiolla tarkoitetaan jokaisen oppilaan oikeutta osallistua opetukseen riippumatta yksilöllisistä lähtökohdista, mikä edellyttää kouluyhteisöltä yhdenvertaisuutta ja osallistavaa toimintakulttuuria. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia luokanopettajilla on inkluusiosta sekä oppilaiden integroitumisesta pienryhmästä yleisopetukseen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Tutkimukseen osallistui viisi kokenutta luokanopettajaa, jotka työskentelevät perusopetuksessa. Haastatteluaineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä, jonka avulla pyrittiin syvällisesti ymmärtämään opettajien kokemuksia inkluusiosta ja integraatiosta. Tulokset osoittivat, että luokanopettajat pitivät inkluusiota tärkeänä ja kannatettavana periaatteena, mutta sen toteuttaminen käytännössä koettiin haasteelliseksi resurssipulan ja tuen riittämättömyyden vuoksi. Opettajat kokivat riittämättömyyden tunnetta inklusiivisen opetuksen käytännön järjestelyissä. Kuitenkin työkokemuksen karttuminen vahvisti opettajien ammattitaitoa ja auttoi heitä kehittämään joustavampia pedagogisia ratkaisuja inkluusion tukemiseksi. Tutkimus osoittaa inklusiivisen koulutuksen kehittämisen edellyttävän resurssien kohdentamista sekä yhteistyön korostamista opettajien työn tukemiseksi. Opettajankoulutuksen merkitys inkluusion onnistuneessa toteuttamisessa on oleellinen. Tutkimuksen löydökset tukevat inklusiivisen opetuksen edistämistä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä.