Sosiaalisen median välityksellä tapahtuvan elintarvikemainonnan yhteys nuorten ruokavalintoihin ja energiansaantiin - Tuominen, Veera (2024)
Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa, jossa he altistuvat päivittäin yritysten ja vaikuttajien tuottamalle elintarvikemainonnalle. Elintarvikemainonnalla viitataan keinoihin, joiden tarkoituksena on lisätä ruoka- tai juomatuotteiden myyntiä. Elintarvikemainontaa kohdistetaan enemmän nuoriin kuin aikuisväestöön, vaikka nuorten tiedetään olevan alttiimpia mainonnalle. Enemmistö sosiaalisessa mediassa mainostetuista elintarvikkeista sisältää runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria, ja voidaankin näin ollen luokitella epäterveellisiksi. Tällaisten elintarvikkeiden runsas kulutus lisää riskiä muun muassa ylipainoon. Sosiaalisen median vaikuttajien tuottama mainonta on hienovaraisempaa perinteiseen yritysmainontaan verrattuna ja kuluttajat kokevatkin vaikuttajan usein lähestyttävämpänä ja luotettavampana. Tutkimusnäyttöä yksinomaan sosiaalisen median yhteydestä ruokavalintoihin on perinteistä digimediaa vähemmän, mutta aikaisemmat tutkimukset viittaavat mainonnan olevan yhteydessä epäterveellisiin ruokavalintoihin. Sosiaalisen median mainonnan yhteydestä energiansaantiin on sen sijaan tehty melko vähän havaintoja ja aihetta on tutkittu huomattavasti vähemmän.