Aryylisubstituoitujen hiili(sp3)–vetysidosten (C–H) aktivointi ja ristikytkentäreaktiot - Lönnblad, Matias (2025)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee aryylisubstituoitujen hiili(sp3)–vetysidosten (C–H) aktivointia ja ristikytkentäreaktioita. Aryyliryhmiä, eli aromaattisia rengasrakenteita sisältäviä funktionaalisia ryhmiä esiintyy tuhansissa bioaktiivisissa molekyyleissä, mikä on herättänyt kiinnostuksen niihin myös synteesikemistien keskuudessa. Aryylisubstituoitujen C(sp3)–H-sidosten funktionalisointi- ja ristikytkentäreaktiot ovat tärkeitä orgaanisia reaktioita etenkin lääke- ja maatalouskemikaalien valmistuksen kannalta. Ristikytkentäreaktioiden tieteellinen tutkimus keskittyy etenkin hiili–hiili-, hiili–typpi- ja hiili–happi sidosten muodostamiseen. Tämän tyyppiset reaktiot ovat usein ristikytkentäreaktioita, jossa kaksi erillistä molekyylikokonaisuutta kytketään yhteen.