Affektiiviset diskurssit vapaaehtoisesti lapsettomien naisten kirjoituksissa - Savolainen, Veera (2024)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia affektiivisia diskursseja vapaaehtoisesti lapsettomat naiset hyödyntävät jäsentäessään päätöstään. Teoriana tutkielmassa on käytetty Margaret Wetherellin affektiteoriaa, jossa tavoitteena on tarkastella tunteita, sekä sitä, miten ne muodostuvat sosiaalisessa ulottuvuudessaan. Menetelmänä tutkielmassa on hyödynnetty analyyttista diskurssianalyysia. Tutkimuksessa tulokseksi on saatu neljä diskurssia: luonnollisuuden diskurssi, reproduktioon liitetyn pelon diskurssi, hylkivän äitiyden diskurssi, sekä hiljaisen ruumiillisuuden diskurssi. Näiden diskurssien avulla on ymmärretty, millaisiin affektiivisiin merkityksenantoihin vapaaehtoisesti lapsettomat naiset pohjaavat omaa kokemustaan, ja miten näitä kokemuksia käytetään päätöksen jäsentämisen tukena.