Tekoälyn eettiset ja juridiset ulottuvuudet: Tapaustutkimus Suomessa sijaitsevissa IT-alan yrityksissä - Salmikangas, Tapani (2025)
Tekoälyn käyttöön liittyy paljon erilaisia eettisiä ja juridisia periaatteita, jotka ovat yksi isoimmista tekoälyn omaksumisen esteistä. Tässä tutkielmassa tutki-taan minkälaisia haasteita tekoälyn eettisyys ja juridisuus luo yritysmaailmas-sa. Ensiksi asiaa tarkastellaan teorialähtöisesti aikaisemman tutkimuskirjalli-suuden pohjalta, joka listaa keskeisiksi haasteiksi seuraavien periaatteiden to-teutumisen: vastuullisuuden ja vastuuvelvollisuuden, puolueettomuuden ja tasa-arvon, läpinäkyvyyden ja selitettävyyden, yksityisyyden ja turvallisuuden. Aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa korostuivat tekoälyn eettiset periaatteet. Tämän tutkielman empiirinen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastat-teluilla. Haastateltavina oli kuusi Suomessa sijaitsevan IT-alan yritysten edus-tajaa, joilla oli kokemusta ja syvällistä tietämystä tekoälystä ja sen käytöstä. Haastateltavat korostivat tekoälyn juridiikka, joka tulee vastaan jokapäiväises-sä työssä. Tekoälyn juridiikka on haastavaa ja tarkkaa ja se on aiheuttanut usei-ta erilaisia haasteita kuten projektien ja kehitystyön viivästymistä, säädösten tulkinnallisia haasteita ja projekteista luopumista. Tekoälyn sääntely koettiin EU:n alueella tiukkana ja haasteellisina, erityisesti pienille yrityksille. Teko-älyn sääntelyn koettiin kehittyvän entistä tiukempaan suuntaan tulevaisuudes-sa, mikä rajoittaisi tekoälyn kehitystä ja innovaatioita. Tutkimuksen mukaan yksi merkittävistä tekoälyn haasteista on oikeiden käyttötarkoitusten ja -kohteiden löytäminen tekoälylle. Tekoälyn etiikka ei tullut yhtä vahvasti esille haastatteluissa kuin juridiikka. Etiikka on enemmän taustavaikuttajana yrityk-sen omissa eettisissä periaatteissa, tästä huolimatta eettisten periaatteiden täyt-tymistä pidettiin tärkeänä, ja se näkyikin enemmän tiedostamattomina tekoina. Juridiikan korostumisen myötä tärkeänä jatkotutkimusaiheena voisi olla kuin-ka paljon EU:n tiukka sääntely ja regulaatiot vaikuttavat tekoälyn kehitykseen.