Turvattomuutta perheenyhdistämisessä : asiakasturvallisuus perheenkokoajien näkökulmasta - Kainulainen, Saija (2024)
Tutkimuksen aiheena on asiakasturvallisuus perheenkokoajien näkökulmasta. Valtakunnallisen sosiaalityön yliopistoverkoston (Sosnet) ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) määritelmän mukaan ”asiakasturvallisuudella tarkoitetaan palveluiden järjestämistä, tuottamista ja toteuttamista siten, että asiakkaan fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen sekä taloudellinen turvallisuus eivät vaarannu”. Perheenkokoaja puolestaan on Suomessa asuva, oleskeluluvan saanut henkilö, jonka perheenjäsenelle tai -jäsenille haetaan perhesiteen perusteella oleskelulupaa Suomeen. Tutkimus rajautuu koskemaan perheenkokoajia, joilla on pakkomuuttotausta. Toisin sanoen he ovat tulleet Suomeen esimerkiksi turvapaikanhakijoina, pakolaisina tai ihmiskaupan uhreina hakemaan kansainvälistä suojelua. Tutkin, millaisena asiakasturvallisuus näyttäytyy näiden perheenyhdistämistä hakeneiden ihmisten kerronnassa.