Повседневный мир и формы коммуникации советских хиппи (на примере книги В. Видеманна «Запрещенный Союз. Хиппи, мистики, диссиденты») - Tchernykh, Aleksandra (2025)
Tässä kandidaattitutkielmassa käsitellään Neuvostoliiton hippien viestintä- ja itseilmaisukeinoja, erityisesti keskittyen heidän verbaalisiin ja nonverbaalisiin ilmaisutapoihinsa. Tutkimuksessa tarkastellaan, millä tavoin neuvostohipit tunnistivat toisensa, rakensivat ryhmäidentiteettiään ja arkeaan, sekä miten he erosivat valtakulttuurista. Lisäksi tutkielma pohtii, millaisia merkityksiä hippien käyttämillä symboleilla, pukeutumisella ja puhetavoilla oli heidän alakulttuurissaan. Tutkimusmenetelminä käytetään kirjallisuusanalyysiä ja semioottista analyysiä. Kirjallisuusanalyysin avulla tarkastellaan hippien itseilmaisua sekä heidän alakulttuurinsa rakentumista. Semioottinen analyysi puolestaan auttaa ymmärtämään, miten erilaiset merkit, symbolit ja käyttäytymismallit rakensivat neuvostohippien identiteettiä ja erottivat heidät muista yhteiskuntaryhmistä. Analyysin tuloksena havaittiin, että neuvostohippien viestintä painottui vahvasti nonverbaalisiin keinoihin, kuten pukeutumiseen, symboleihin ja tiettyihin käyttäytymistapoihin. Nämä elementit olivat keskeisiä ryhmäidentiteetin muodostumisessa ja toimivat keinona navigoida yhteiskunnassa, jossa alakulttuurit eivät olleet virallisesti