Kuntouttava ja osallistava aikuissosiaalityö : osallisuuden positiiviset vaikutukset asiakkaalle - Kärkkäinen, Milla-Mari (2024)
Tutkielmassa tarkastellaan positiivisia osallisuuden kokemuksia aikuissosiaalityön asiakkaiden osallistuessa kuntouttavien sosiaalipalvelujen, sosiaalisen kuntoutuksen ja kuntouttavan työtoiminnan palveluihin. Tutkimuksen tavoitteena on tuoda esiin asiakkaiden kokemusten kautta palveluiden myönteiset vaikutukset koettuun osallisuuteen. Tutkimuskysymys on: ”Millaisia positiivisia osallisuuden kokemuksia kuntouttavan sosiaalityön palveluissa olevat asiakkaat kuvaavat palveluun osallistumisen tuottaneen?” Tutkielma on toteutettu narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jonka tutkimusaineisto on analysoitu sisällönanalyysin menetelmin. Tutkielman keskeisinä käsitteinä ja teoriapohjana ovat aikuissosiaalityö, kuntouttava sosiaalityö ja osallisuus. Osallisuus ja sen ulottuvuudet (having, belonging ja acting) muodostavat tutkielman teoreettisen viitekehyksen ohjaten analyysia. Tutkimusaineistona on käytetty kymmentä vertaisarvioitua tai muutoin laadukkaaksi todettua tieteellistä tutkimusta tai artikkelia. Aineisto koostuu kansainvälisistä ja kotimaisista aineistoista, joista yksi on väitöskirja, joka koostuu kolmesta vertaisarvioidusta osatutkimuksesta. Tutkielman analyysi osoitti, että kuntouttavan sosiaalityön palveluiden kautta asiakkaiden osallistuminen ja osallisuuden kokeminen mahdollistuivat, mikä oli merkittävä tekijä kuntoutumisen edistymisessä. Palveluihin osallistumisen kautta asiakkaat saivat konkreettisia resursseja, jotka tukivat osallisuuden kokemuksia, yhteisöihin liittymistä ja osallisuuden kokemisen edistymistä. Osallisuuden kokemisen edistyminen ilmeni muun muassa vuorokausirytmin paranemisena, arkitaitojen ja sosiaalisten taitojen kehittymisenä. Asiakkaat oppivat uusia taitoja ja kehittivät yhteisö- ja ryhmätyöskentelytaitojaan, mikä lisäsi tulevaisuusorientoituneisuutta sekä paransi työ- ja opiskeluvalmiuksia. Osallisuuden kokemusten positiivinen vaikutus sosiaalityön kuntouttavissa palveluissa ilmeni asiakkaiden hyvinvoinnin ja kuntoutumisen edistymisenä sekä heidän aktiivisena liittymisenänsä yhteiskuntaan. Nämä vaikutukset ovat oleellisia huomioitavaksi niin sosiaalityön käytännöissä kuin laajemmassa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.