Kasvisruokavalioiden yhteys luuntiheyteen - Ilmavalta, Manta-Maria (2024)
Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteyttä luuntiheyteen aikuisväestössä. Tämän lisäksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion tyypillä vaikutusta mahdolliseen yhteyteen. Kasvisruokavalioilla tarkoitetaan sellaisia ruokavalioita, joissa poissuljetaan eläinkunnan tuotteita vaihtelevissa määrin. Näiden suosio on kasvanut merkittävästi sekä Suomessa että globaalilla tasolla viime vuosien aikana. Tyypillisimpiä kasvisruokavalioiden valintaan vaikuttavia syitä ovat muun muassa terveyteen, eettisyyteen ja ympäristöön liittyvät tekijät. Globaalina ilmiönä voidaan nähdä myös alhainen luuntiheys, joka koskettaa arviolta 200 miljoonaa ihmistä maailmassa. Alhaisella luuntiheydellä tarkoitetaan osteoporoosia tai sen esiastetta osteopeniaa, jotka altistavat luunmurtumille tuottaen taakkaa sekä yksilölle itselleen, että koko yhteiskunnalle. Kasvisruokavalioiden ja luuntiheyden välistä yhteyttä on tutkittu aiemmin jonkin verran, mutta molempien ilmiöiden yleistymisen vuoksi aiheesta on tärkeää saada lisää ajankohtaista tietoa. Tiedonhaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten suoritettiin kahteen kansainväliseen tietokantaan, Medlineen ja CINAHL:iin lokakuussa 2024. Hakutuloksille toteutettiin seulonta, jonka perusteella katsaukseen valikoitui mukaan kuusi tutkimusta. Kaikki valikoituneet tutkimukset olivat asetelmaltaan poikkileikkaustutkimuksia. Tutkimukset arvioitiin JBI:n poikkileikkaustutkimuksille suunniteltua arviointikriteeristöä käyttäen ja niiden laatu todettiin pääosin hyväksi. Kolme tutkimuksista löysi tilastollisesti merkitsevän yhteyden kasvisruokavalioiden noudattamisen ja heikentyneen luuntiheyden väliltä. Myös toiset kolme tutkimuksista havaitsivat samansuuntaisen yhteyden, mutta sitä ei voitu pitää tilastollisesti merkitsevänä. Yksikään tutkimuksista ei havainnut kasvisruokavalioiden noudattamisen olevan yhteydessä vahvempaan luuntiheyteen. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen pohjalta ei voida muodostaa täysin yksiselitteistä vastausta siihen, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteyttä luuntiheyteen aikuisilla. Ilmiön suunnasta voidaan kuitenkin tehdä joitakin päätelmiä; vaikuttaisi siltä, että kasvisruokavalioilla ei ainakaan ole yhteyttä vahvempaan luuntiheyteen. On mahdollista, että etenkin vegaanisella ruokavaliolla voi olla yhteys heikompaan luuntiheyteen. Mahdollisen yhteyden varmistamiseksi aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.