Summary: | Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteyttä luuntiheyteen aikuisväestössä. Tämän lisäksi tarkasteltiin, onko kasvisruokavalion tyypillä vaikutusta mahdolliseen yhteyteen.
Kasvisruokavalioilla tarkoitetaan sellaisia ruokavalioita, joissa poissuljetaan eläinkunnan
tuotteita vaihtelevissa määrin. Näiden suosio on kasvanut merkittävästi sekä Suomessa että
globaalilla tasolla viime vuosien aikana. Tyypillisimpiä kasvisruokavalioiden valintaan
vaikuttavia syitä ovat muun muassa terveyteen, eettisyyteen ja ympäristöön liittyvät tekijät.
Globaalina ilmiönä voidaan nähdä myös alhainen luuntiheys, joka koskettaa arviolta 200
miljoonaa ihmistä maailmassa. Alhaisella luuntiheydellä tarkoitetaan osteoporoosia tai sen
esiastetta osteopeniaa, jotka altistavat luunmurtumille tuottaen taakkaa sekä yksilölle itselleen,
että koko yhteiskunnalle. Kasvisruokavalioiden ja luuntiheyden välistä yhteyttä on tutkittu
aiemmin jonkin verran, mutta molempien ilmiöiden yleistymisen vuoksi aiheesta on tärkeää
saada lisää ajankohtaista tietoa.
Tiedonhaku systemaattista kirjallisuuskatsausta varten suoritettiin kahteen kansainväliseen
tietokantaan, Medlineen ja CINAHL:iin lokakuussa 2024. Hakutuloksille toteutettiin seulonta,
jonka perusteella katsaukseen valikoitui mukaan kuusi tutkimusta. Kaikki valikoituneet
tutkimukset olivat asetelmaltaan poikkileikkaustutkimuksia. Tutkimukset arvioitiin JBI:n
poikkileikkaustutkimuksille suunniteltua arviointikriteeristöä käyttäen ja niiden laatu todettiin
pääosin hyväksi. Kolme tutkimuksista löysi tilastollisesti merkitsevän yhteyden
kasvisruokavalioiden noudattamisen ja heikentyneen luuntiheyden väliltä. Myös toiset kolme
tutkimuksista havaitsivat samansuuntaisen yhteyden, mutta sitä ei voitu pitää tilastollisesti
merkitsevänä. Yksikään tutkimuksista ei havainnut kasvisruokavalioiden noudattamisen olevan
yhteydessä vahvempaan luuntiheyteen.
Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen pohjalta ei voida muodostaa täysin yksiselitteistä
vastausta siihen, onko kasvisruokavalioiden noudattamisella yhteyttä luuntiheyteen aikuisilla.
Ilmiön suunnasta voidaan kuitenkin tehdä joitakin päätelmiä; vaikuttaisi siltä, että
kasvisruokavalioilla ei ainakaan ole yhteyttä vahvempaan luuntiheyteen. On mahdollista, että
etenkin vegaanisella ruokavaliolla voi olla yhteys heikompaan luuntiheyteen. Mahdollisen
yhteyden varmistamiseksi aiheesta tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.
|