Lämmittelyssä suoritetun dynaamisen venyttelyn vaikutus lihasvoimaan - Hyvönen, Jenna (2025)
Lämmittelyä pidetään tärkeänä osana liikuntasuoritukseen valmistautumista, koska sillä on todettu olevan monia positiivisia vaikutuksia suorituskykyyn. Yksi yleisesti käytössä olevista lämmittelyn osa-alueista on venyttely. Pitkään perinteistä staattista venyttelyä pidettiin tärkeänä osana lämmittelyä liikelaajuuksien parantamiseksi sekä vammojen ennaltaehkäisemiseksi. Staattisen venyttelyn mahdollisten negatiivisten vaikutusten myötä dynaamisen venyttelyn käyttö lämmittelyssä on saanut yhä enemmän suosiota, sen vaikutusten ollessa mahdollisesti muita venyttelymuotoja positiivisempia. Lämmittelyn ja dynaamisen venyttelyn vaikutuksista lihasvoimaan on kuitenkin vain vähän näyttöä. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on selvittää, onko lämmittelyssä suoritetulla dynaamisella venyttelyllä vaikutusta lihasvoimaan. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen haku toteutettiin Medline ja SPORTDiscus -tietokantoihin lokakuussa 2024. Tietokannoissa tulokset rajattiin tutkimuksiin, jotka oli vertaisarvioitu sekä toteutettu vuosien 2014–2024 välillä. Näiden rajausten sekä duplikaattien poiston jälkeen tuloksia saatiin yhteensä 89. Näistä tutkimuksista mukaan katsaukseen valikoitui lopulta kuusi tutkimusta. Tutkimusten sisäänottokriteereitä olivat lämmittelyssä suoritettu dynaamisen venyttelyn interventio, lihasvoima lopputulosmuuttujana ja sen mittaaminen isokineettisellä dynamometrillä, kontrolliryhmän tai kontrollituloksen mukanaolo sekä tutkittavina perusterveitä aikuisia. Tämän katsauksen neljässä tutkimuksessa ei havaittu tilastollisesti merkitsevää vaikutusta dynaamisen venyttelyn interventiolla tämän jälkeen mitattuun lihasvoimaan. Ainoastaan kahdessa tutkimuksessa löydettiin tilastollisesti merkitsevä ero lihasvoimassa dynaamisen venyttelyn jälkeen. Yhdessä tutkimuksista lihasvoima parani tilastollisesti merkitsevästi dynaamisella venyttelyllä, jossa oli nopea tempo ja normaali liikelaajuus. Toisessa tutkimuksessa puolestaan polven koukistuksen huippuvääntömomentti parani merkitsevästi dynaamisen venyttelyn jälkeen. Katsauksen tulosten perusteella dynaamisella venyttelyllä ei näytä olevan suurta vaikutusta sen jälkeen mitattuun lihasvoimaan, mutta positiivisiakin vaikutuksia voi esiintyä. Katsauksen tulos on saman suuntainen aikaisempien aihepiirin katsausten kanssa. Aikaisemmissa katsauksissa on tutkittu dynaamisen venyttelyn vaikutuksia suorituskykyyn, jonka osana lihasvoimaa on mitattu. Kuten aikaisemmissakin katsauksissa on mainittu, myös tämän katsauksen tutkimuksissa dynaamisen venyttelyn suoritustavat eroavat toisistaan, mikä vaikeuttaa tulosten vertailua. Katsauksen tutkimukset saivat laadunarvioinnissa kohtalaisen harhanriskin, mikä voi heikentää tutkimuksen luotettavuutta. Tarvittaisiinkin lisää luotettavaa tutkimustietoa dynaamisen venyttelyn tempon, liikelaajuuden tai nopeuden vaikutuksesta sitä seuraavaan suorituskykyyn ja lihasvoimaan.