The relationship between gut microbiota and resting energy expenditure in non-exercised and exercised women - Tiensuu, Pihla (2025)
Johdanto: Tämä pro-gradu tutkielma tutki suolistomikrobiston koostumuksen ja lepoaineenvaihdunnan välistä yhteyttä liikuntaa harrastamattomilla ja harrastavilla naisilla. Suolistomikrobisto vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntaan esimerkiksi anaerobisen lepoaineenvaihdunnan kautta (Riedl et al. 2017). Muutamat tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että tietyt mikrobit olisivat yhteydessä lepoaineenvaihdunnan määrään (Bahr et al. 2015; Kocelak et al. 2013; Mehranfar et al. 2023). Tämä tutkielma pyrki lisäämään tietoa suolistomikrobiston koostumuksen ja lepoaineenvaihdunnan välisestä suhteesta.