Tekoälyn hyödyntäminen valvontapalvelussa ja vika-analyysissä turvallisuuskriittisessä ympäristössä - Auvinen, Ere (2025)
Tässä pro gradu-työssä tutkitaan tekoälyn tällä hetkellä tarjoamia mahdol lisuuksia tietoverkkojen valvonnassa ja vika-analyysissä. Tutkimus painottuu turvallisuus kriittisten ympäristöjen valvontaan ja pyrkii etsimään Suomen lain asettamien vaatimusten mukaisia tekoälytoteutuksia, jotka tuovat valvontaan ja vika-analyysiin lisäarvoa. Työssä kartoitetaan sekä kaupallisia että avoimen lähdekoodin tuotteita, jotka hyödyntä vät tekoälyä ja joita vuodaan joko suoraan tai soveltamalla käyttää tietoverkoissa tapah tuvien poikkeamien tunnistamiseksi ja niiden korjaamisen nopeuttamiseksi oikealla vika analyysillä. Eri ratkaisuja arvioidaan suljetussa koeympäristössä sekä numeerisin että sub jektiivisin kriteerein. Tutkimus osoittaa tekoälysovelluksien olevan jatkokehityskelpoisia. Tällä hetkellä varsin kin avoimet tekoälymallit eivät tuo huomattavaa lisäarvoa tietoverkkojen valvontaan ilman jatkokehitystä. Kaupallisissa ratkaisuissa tekoäly on valmiiksi integroitu muuhun ohjelmis toon, mikä tekee käytöstä ja jatkokehityksestä helpomman ja tutkimus suosittaakin verkon valvontatyöhön tämän hetken kaupallisia ohjelmistoja.