“...some kind of chaos is always present at the beginning...”- Suunnittelijoiden ajattelu enaktivistisesta viitekehyksestä tarkasteltuna - Mononen, Ella-Leena (2025)
Suunnittelijoiden työhön sisältyvä epävarmuus on kasvanut ja ongelmien luonne on aiempaa monitulkintaisempi. Monitulkintaisten ongelmien ratkaisu vaatii suunnittelijalta luovuutta, mutta edellyttää myös joustavuutta ja valmiutta uudistaa ajattelua. Tässä tutkimuksessa suunnittelijoiden ajattelua lähestyttiin enaktivismin ja systeemiajattelun viitekehyksistä. Yhdessä ne tarjosivat kokonaisvaltaisen tavan tarkastella luovaa ongelmanratkaisua. Dynaamista systeeminäkökulmaa ihmisen mielen tarkasteluun syventää Laura Monosen kehittämä mielen itseuudistumisen viitekehys, joka kuvaa mielen sopeutumista ympäristön haasteisiin.