Tjolahej, tjolahopp - jag flyger! : en analys av säregna uttryck i filmberättelsen På rymmen med Pippi Långstrump från 1970 - Hietala, Pinja (2024)
Tutkimukseni käsittelee Peppi Pitkätossun omalaatuisia ilmauksia. Materiaalina käytän vuonna 1970 ilmestynyttä elokuvaa Peppi Pitkätossu karkuteillä ja sen suomenkielisiä tekstityksiä. Tarkoituksena on tutkia elokuvan Peppi Pitkätossu karkuteillä (1970) dialogissa esiintyvien Peppi Pitkätossun käyttämien omalaatuisten ilmauksien merkityksiä ja rakenteita ja verrata tuloksia elokuvan suomenkielisissä tekstityksissä olevien samojen ilmauksien löydettyihin merkityksiin ja rakenteisiin. Käytin omalaatuisten ilmauksien analysoinnissa Svenska Akademiens-sanakirjoja (2024), WSOY (2002) suomi-ruotsi- ja ruotsi-suomi-sanakirjoja ja WSOY (2000) suomi-ruotsi-suomi-sanakirjaa. Jaoin ilmaukset kolmeen kategoriaan, jotka ovat Pippi Långstrumps säregna uttryck: etablerade namn (Peppi Pitkätossun omalaatuiset ilmaukset: vakiintuneet nimet), Pippi Långstrumps självuppfunna uttryck (Peppi Pitkätossun itse keksityt ilmaukset) ja Pippi Långstrumps utrop (Peppi Pitkätossun huudahdukset). Peppi Pitkätossu karkuteillä elokuvasta löytyi yhteensä viisi Peppi Pitkätossun omalaatuiseksi ilmaukseksi luokiteltavaa ilmausta. Otin lisäksi mukaan kaksi muuta ilmausta, jotka eivät välttämättä ole Peppi Pitkätossun omalaatuisia ilmauksia, vaan ilmauksia, joita käyttävät muutkin. Tutkimus osoittaa, että suurin osa Peppi Pitkätossun omalaatuisista ilmauksista ovat ilmauksia, joille ei löydy määritelmiä edellä mainituista sanakirjoista, mutta ilmauksia pilkkoessa on mahdollista pohtia, mitä sanoja ilmauksien taustalla mahdollisesti esiintyy. Tutkimuksessa käy lisäksi ilmi, että Peppi Pitkätossun omalaatuiset ilmaukset dialogissa eroaa suomenkielisistä tekstityksistä lähes kaikissa ilmauksissa säilyttäen kuitenkin suurimassa osassa samankaltaisen sävyn.