Tekoälypohjaisten uhkien vaikutus tietojärjestelmiin ja niiden torjunta - Malvela, Eetu (2025)
Tekoälyä integroitaessa kyberturvallisuuteen tuodaan esiin sekä ainutlaatuisia mahdollisuuksia että merkittäviä haasteita tietojärjestelmien suojaamisessa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan tekoälypohjaisten uhkien vaikutusta tietojärjestelmien kyberturvallisuuteen sekä torjuntakeinoja näiden riskien lieventämiseksi. Kirjallisuuskatsauksen avulla analysoidaan tekoälyn kaksoisroolia: kyberturvallisuuden vahvistamisen työkaluna ja toisaalta kehittyneempien kyberhyökkäysten välineenä. Tekoälyohjattujen kyberhyökkäysten havaitaan hyödyntävän tietojärjestelmien eheyttä, saatavuutta ja luottamuksellisuutta. Tekoälyllä varustettujen hyökkäys- ja väistötekniikoiden, generatiivisten vastakkaisverkostojen (GAN) ja älykkäiden haittaohjelmien käyttö tunnistetaan yleistyväksi. Näitä käytetään muun muassa disinformaation luomisessa ja koneoppimismallien harhauttamisessa ja tekoälypohjaisissa kyberhyökkäyksissä. Lisäksi vastakkaisten hyökkäysten havaitaan johtavan taloudellisiin tappioihin, operatiivisiin viivästyksiin ja luottamuksen heikkenemiseen tekoälyteknologioita kohtaan. Tutkimustuloksissa korostuu tekoälyn ja ihmisten yhteistyötä käyttävien, sopeutuvien ja ennakoivien puolustusmekanismien, kuten kehittyneiden poikkeavuustunnistusjärjestelmien ja tekoälytehostetun uhkatiedustelun kehittäminen. Näiden mekanismien kiireellisyyttä painotetaan, sillä niillä pyritään vastaamaan tekoälypohjaisten uhkien monimutkaisuuteen. Lisäksi tekoälypohjaisten uhkien vaikutusta voidaan minimoida sitkeiden tietojärjestelmien (RIS), sekä selitettävän tekoälyn (XAI) käytöllä. Tekoälyn vaikutuksen tarkastelu uhkakuviin ja puolustusmalleihin antaa ymmärrystä innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseksi tietojärjestelmien suojaamiseksi yhä tekoälypainotteisemmassa ympäristössä.