Tekoälyn ja liiketoiminta-analytiikan rooli hankintapäätöksissä - Ylitalo, Robert (2025)
Globalisaatio ja digitalisaatio ovat kasvavin määrin lisänneet organisaatioiden kilpailupaineita erityisesti hankintatoimessa, jossa kustannustehokkuus ja toimittajien valinta ovat keskeisiä strategisia tavoitteita. Perinteiset manuaaliset hankintaprosessit eivät enää vastaa nykypäivän nopeasti muuttuvia vaatimuksia, mikä korostaa uusien teknologioiden, kuten tekoälyn ja analytiikan tarvetta. Tämä kandidaatin tutkielma tarkastelee tekoälyn ja liiketoiminta-analytiikan roolia hankintapäätöksissä, erityisesti toimittajavalinnassa ja toimitusketjujen hallinnassa. Tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka nämä teknologiat voivat parantaa hankintaprosesseja, päätöksenteon laatua sekä organisaation tehokkuutta ja kilpailukykyä. Työ perustuu kirjallisuuskatsaukseen, jossa analysoidaan tekoälyn ja liiketoiminta-analytiikan yhdistämistä hankintapäätöksiin käytännön sovellutusten kautta. Pääteemat käsittelevät tekoälyn, liiketoiminta-analytiikan ja monikriteerisen päätöksenteon integraatiota. Erityistä huomiota kiinnitetään datapohjaisten hybridimallien soveltuvuuteen ja hyötyihin hankintapäätöksissä. Näitä konsepteja havainnollistetaan neljän tapausesimerkin avulla, jotka valottavat käytännön toteutuksia eri toimialoilla, kuten öljy- ja kaasuteollisuudessa, sähköajoneuvotuotannossa ja IT-sektorilla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tekoäly ja liiketoiminta-analytiikka voivat merkittävästi kehittää organisaatioiden hankintaprosesseja. Teknologiat voivat edistää toimitusketjujen läpinäkyvyyttä, vähentää riskejä, optimoida toimittajavalintaa ja tukea kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Samalla esiin nousevat haasteet, kuten datan laatu, päätöksenteon selitettävyys ja teknologian omaksuminen, korostavat tarvetta jatkotutkimukselle ja huolelliselle suunnittelulle.