Puulajin vaikutus änkyrimatojen (Oligochaeta: Enchytraeidae) runsauteen metsitetyillä pelloilla - Tervala, Tapio (2025)
Viljelykäytöstä poistuneita peltoja on metsitetty, jotta niistä saataisiin taloudellisesti tuottavia. Lisäksi peltojen metsittäminen voi vaikuttaa positiivisesti luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastoon. Änkyrimadot (Enchytraeidae) vaikuttavat toiminnallaan etenkin maaperän orgaanisen aineksen dynamiikkaan ja mikrobiyhteisöjen rakenteeseen, mikä tekee niistä ravinteiden kierron kannalta tärkeitä maaperäeläimiä. Ravinteiden kierrolla on puolestaan vaikutusta muun muassa puiden kasvuun. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkittiin, onko kivennäismaapellolle istutetulla puulajilla, eli kuusella (Picea abies), männyllä (Pinus sylvestris) ja rauduskoivulla (Betula pendula) vaikutusta änkyrimatojen runsauteen. Tutkimus toteutettiin 10:llä tutkimuspellolla, jotka oli metsitetty 1990-luvulla. Tutkimuspellot oli jaettu koeruutuihin, joilta näytteet otettiin satunnaisesti maakairalla neljän senttimetrin syvyyteen asti. Änkyrimadot eroteltiin näytteistä märkäsuppilomenetelmää käyttäen, ja aineistoa analysoitiin yleistettyjen lineaaristen sekamallien avulla. Hypoteeseina oli, että (1) änkyrimatojen yksilömäärät ovat suuremmat kohteilla, jotka on metsitetty havupuilla verrattuna kohteisiin, jotka on metsitetty lehtipuilla ja (2) änkyrimatoja on maaperässä runsaammin, kun maaperän pH on alhainen ja orgaanisen aineksen määrä on korkea. Tuloksista havaittiin, että puulaji vaikutti änkyrimatojen yksilömäärään: änkyrimatoja oli enemmän rauduskoivulla metsitetyillä kohteilla verrattuna kuusella ja männyllä metsitettyihin, mutta kuusella ja männyllä metsitettyjen kohteiden välillä ei ollut eroa. Maaperän pH:lla, orgaanisen aineksen määrällä tai puuston pohjapinta-alalla ei havaittu olevan vaikutusta änkyrimatojen yksilömääriin. Havaittuihin tuloksiin voi vaikuttaa muun muassa korkea maaperän ravinteisuus sekä ravintoresurssien määrän ja laadun erot puulajien välillä. Rauduskoivulla metsittäminen on tulosten perusteella usein kuusella ja männyllä metsittämistä parempi vaihtoehto. Sukkessiokehitys pellosta metsäekosysteemin kaltaiseksi kestää kuitenkin maaperän osalta pitkään, eivätkä metsitetyt pellot muistuta maaperän ominaisuuksiltaan metsä- tai peltoekosysteemejä.