Tietojenkalasteluhyökkäysten torjunta yrityksissä : teknologisten ja inhimillisten tekijöiden yhdistäminen kyberturvallisuuteen - Mielikäinen, Otto (2025)
Tietojenkalastelu (phishing) on yksi merkittävimmistä kyberturvallisuusuhkista, joka vaikuttaa sekä yksityishenkilöihin että organisaatioihin. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa analysoidaan tietojenkalasteluhyökkäysten teknologisia ja inhimillisiä ulottuvuuksia kirjallisuuskatsauksen avulla. Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät altistavat yrityksiä tietojenkalastelulle, mitkä teknologiset ratkaisut ovat tehokkaimpia hyökkäysten torjunnassa ja miten ihmistekijät, kuten käyttäytyminen ja yrityskulttuuri, vaikuttavat yritysten haavoittuvuuteen. Tulokset osoittavat, että tietojenkalastelun torjunta vaatii monialaisia lähestymistapoja. Teknologiset ratkaisut, kuten koneoppimiseen perustuvat sähköpostinsuodatusjärjestelmät ja luonnollisen kielen käsittely, ovat keskeisiä epäilyttävien viestien tunnistamisessa. Samalla työntekijöiden koulutus ja tietoturvatietoisuuden lisääminen voivat merkittävästi vähentää onnistuneiden hyökkäysten määrää. Yrityskulttuurin merkitys korostuu erityisesti kohdennetuissa hyökkäyksissä, kuten spear phishingissä, joissa hyödynnetään yksilöllisiä käyttäytymismalleja. Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että yritysten tulisi yhdistää teknologiset ja inhimilliset lähestymistavat parantaakseen tietoturvaansa. Suosituksia ovat kattavien koulutusohjelmien toteuttaminen, kehittyneiden teknologioiden hyödyntäminen ja tietoturvakulttuurin vahvistaminen. Näillä toimenpiteillä yritykset voivat vähentää merkittävästi riskiä joutua tietojenkalasteluhyökkäysten kohteeksi ja parantaa kykyään torjua moderneja kyberuhkia.