Yksin olemisen kuvauksia monikulttuuristen perheiden äitien uupumuskokemuksissa - Haapakangas, Eeva-Leena (2025)
Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella, millä tavoin monikulttuuristen perheiden äidit kuvaavat yksin olemisen kokemuksiaan vanhempana uupuessaan. Vanhempana uupuminen sekä toisaalta vanhempien kokema yksinäisyys ovat molemmat olleet esillä niin viimeaikaisissa mediakeskusteluissa kuin tutkimuksen kohteina. Samaan aikaan monikulttuuristen perheiden määrä on Suomessa kasvamassa ja siksi vanhempien tukemiseksi on tärkeää selvittää, mitä vanhempana uupuminen tai yksin oleminen tälle ryhmälle vanhempia merkitsee. Tutkimuksen teoreettisena pohjana ovat vanhemmuuden uupumuksen tutkimus sekä selonteot vanhemmuuden yksin olemisen kokemuksista erityisesti monikulttuurisessa perhekontekstissa. Tutkimusaineistona on kolmen monikulttuurisen perheen äidin laadullinen haastatteluaineisto. Aineisto kerättiin osana Jyväskylän yliopiston Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät (VoiKu 2023) -tutkimusta, jossa kohderyhmänä olivat vanhemmuudessaan uupuneet vanhemmat. Aineiston analysoinnissa hyödynsin tulkinnallista fenomenologista analyysia (IPA) tutkittavien yksin olemisen kuvausten merkitysten tarkastelemiseksi. IPA-analyysin tuloksena aineistosta havaittiin erilaisia yksin olemisen kokemuksia, joita olivat yksin sairastaminen ja yksin hoivaaminen, perheen oleminen yksin ja omillaan, yksin pärjääminen, yksin vastuussa oleminen sekä yksin olemisen kaipuu ja oman tilan tarve. Tutkimuksen osallistujat kuvasivat näitä kokemuksia eristäytymisen, surun ja epätoivon tunteita aiheuttavina mutta selittivät niitä myös myönteisempien kokemusten kautta, jotka liittyivät perheen yhteenkuuluvuuteen ja uupumusta helpottaviin, vanhemman oman ajan hetkiin.