Alhaisen energiansaatavuuden yhteys rautastatukseen urheilijoilla - Karttunen, Nelli (2025)
Tämä tutkielma kokoaa tutkimustietoa alhaisen energiansaatavuuden vaikutuksista elimistön rautastatukseen urheilijoilla. Alhaiseen energiansaatavuuteen ja erityisesti suhteelliseen energiavajeeseen liittyvä tutkimus on viimeisen vuosikymmenen aikana lisääntynyt merkittävästi. Energiansaatavuuden mahdollisista vaikutuksista rautastatukseen on kuitenkin saatu ristiriitaista tietoa. Sekä heikko rautatila että suhteellinen energiavaje vaikuttavat kokonaisvaltaisesti suorituskykyyn sekä terveyteen. Aiheen tutkiminen on tärkeää, jotta voidaan löytää keinoja riskissä olevien urheilijoiden tunnistamiseksi. Aikaisen diagnosoinnin ja hoidon avulla voidaan puolestaan ehkäistä negatiivisia vaikutuksia. Alhaisen energiansaatavuuden tutkimiselle haasteita asettaa muun muassa kultaisen standardin sekä tarkkojen raja-arvojen puuttuminen. Aiemmissa tutkimuksissa riittämättömän energiansaannin on havaittu vaikuttavan veren biomarkkereihin. Lisäksi rauta-aineenvaihduntaa säätelevää hepsidiinihormonia on ehdotettu alhaisen energiansaatavuuden merkkiaineeksi.