Sosiaalisen median algoritmien ja niiden muodostamien suodatinkuplien vaikutus nuorten mielenterveyden haasteisiin - Närhi, Reetta (2025)
Sosiaalisen median käyttö on lisääntynyt laajalti viime vuosikymmenen aikana erityisesti nuorten keskuudessa. Sovellukset ovat kehittyneet ja alkaneet hyödyntää algoritmeja. Algoritmit räätälöivät sisältöä käyttäjille heidän kiinnostuksen kohteidensa perusteella. Sosiaalisen median algoritmeilla on myös kielteisiä vaikutuksia, sillä ne voivat muodostaa suodatinkuplia, jonka myötä käyttäjä altistuu hyvin yksipuoliselle sisällölle. Lisäksi tapa, jolla algoritmit nostavat esiin tavallisuudesta poikkeavaa ja mielipiteitä jakavaa sisältöä, lisää valeuutisten ja haitallisen sisällön määrää sosiaalisessa mediassa. Tässä tutkimuksessa keskitytään siihen, miten sosiaalisen median algoritmit ja niiden muodostamat suodatinkuplat vaikuttavat nuorten mielenterveyteen. Tutkimus tehtiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen mukaan sosiaalisen median algoritmeilla voi olla haitallinen vaikutus nuorten mielenterveyteen. Yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä, joihin algoritminen kuplautuminen voi vaikuttaa, ovat masennus, ahdistus ja vääristynyt kehonkuva. On hyvä huomata, että osa vaikutuksista on kuitenkin epäsuoria, eli algoritmit harvoin yksinomaan aiheuttavat nuorten mielenterveyden ongelmia, mutta voivat esimerkiksi aiheuttaa sosiaalisen median riippuvuutta, mikä puolestaan voi aiheuttaa unettomuutta ja sosiaalisen vuorovaikutuksen vähenemistä. Lisäksi suodatinkuplien takia jo valmiiksi itsestään epävarma nuori voi ajautua suodatinkuplaan, jossa käyttäjä altistuu vain laihduttamista kannustavalla sisällölle, joka kasvattaa nuoren riskiä sairastua syömishäiriöön.