Kokonaisarkkitehtuuri julkishallinnon tiedonhallinnassa: mahdollisuudet ja riskit - Rättyä, Leevi (2024)
Julkishallinnon tiedonhallinnalla on merkittävä rooli yhteiskunnan palvelujen laadun toimivuuden varmistamisessa. Suurten organisaatioiden informaatioteknologia (IT) hankkeet eivät kuitenkaan aina onnistu, eikä Suomen julkishallinto ole tästä poikkeus. Heikosti toteutettujen sähköisen hallinnon aloitteiden jälkeen useat julkishallinnot ovat heränneet pohtimaan mahdollisuuksia, joita kokonaisarkkitehtuurin lähestymistapa voisi tarjota. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin kokonaisarkkitehtuurin potentiaalia osana julkishallinnon organisaatioiden tiedonhallintaa. Kokonaisarkkitehtuurin hyödyntämisestä on tunnistettu monia etuja, kuten päätöksenteon tehostuminen, viestinnän selkeytyminen, IT-kustannusten vähentyminen sekä IT:n ja liiketoiminnan parempi yhteensovittaminen. Menetelmän käyttöön liittyy kuitenkin merkittäviä riskejä, mikäli kokonaisarkkitehtuuria ei hyödynnetä aidosti organisaation kehittämiseen. Tutkielmassa perehdyttiin julkishallinnossa havaittuihin mahdollisuuksiin, joita kokonaisarkkitehtuuri voi organisaatiolle tarjota sekä riskeihin, jotka estävät hyötyjen realisoinnin. Tutkielmassa tarkasteltiin myös Suomen julkishallinnon tiedonhallinnan historiaa kokonaisarkkitehtuurin näkökulmasta, tiedonhallintaan liittyvää sääntelyä, työtä ohjaavia viitekehyksiä sekä kokonaisarkkitehtuurin tulevaisuuden suuntaa. Parantamalla ymmärrystämme kokonaisarkkitehtuurin hyödyntämisestä julkishallinnossa voimme ottaa merkittävän askeleen kohti yhdenmukaisempaa, tehokkaampaa ja paremmin toimivaa yhteiskuntaa. Tutkielma toteutettiin kokoavana kirjallisuuskatsauksena. Tutkielman aineistona käytettiin vertaisarvioituja tutkimuksia, valtion virastojen raportteja sekä tiedonhallintalain eri versioita.