Aikuissosiaalityö rakenteellisen sosiaalityön edistäjänä - Markkula, Annika (2024)
Tämän tutkielman tehtävänä oli selvittää sosiaalityössä näyttäytyviä rakenteellisen sosiaalityön edistämisen mahdollisuuksia. Tarkastelua ohjasi ajatus näiden mahdollisuuksien sidonnaisuudesta aikuissosiaalityöhön. Tutkielmalla on pyritty lisäämään ymmärrystä aikuissosiaalityöstä rakenteellisen sosiaalityön edistäjä sekä sosiaalityön professioon kiinnittyvästä rakenteellisuudesta. Tutkielman lähtökohtana oli sosiaalityön ja sen ydintä toteuttavan aikuissosiaalityön merkityksellisyys niin yksilölle kuin yhteiskuntakehitykselle. Tutkielman tutkimuskysymys on: Millaisia aikuissosiaalityöhön liitettäviä rakenteellisen sosiaalityön edistämisen mahdollisuuksia sosiaalityössä ilmenee? Tutkielman teoriaosuudessa tarkastellaan aikuissosiaalityötä ja rakenteellista sosiaalityötä. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu sosiaalityön kaksoissidoksesta ja kriittisestä realismista, jotka yhdessä kirkastavat sosiaalityön ja aikuissosiaalityön kaksinaista merkitystä yksilöön ja yhteiskuntamme samanaikaisesti keskittyvänä muutostyönä. Tutkielma tarkastelee rakenteellista sosiaalityötä tiedostaen rakenteiden ja ilmiöiden jatkuvan olemassaolon, merkityksen ja vaikutuksen. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jonka tutkimusaineisto muodostuu kymmenestä 2000-luvulla julkaistusta tieteellisesti vertaisarvioidusta artikkelista tai väitöskirjasta. Tutkimusaineiston sisältöanalyysi tuotti viisi tutkimuskysymykseen vastaavaa aihealuetta. Tutkielman aineiston analyysi osoittaa, että sosiaalityöllä on keinoja rakenteellisen sosiaalityön edistämiseen – niin yksilöön keskittyvän työn kuin yhteiskunnallisen muutostyönkin osalta. Nämä keinot linkittyvät vahvasti aikuissosiaalityön kontekstiin. Tutkimustuloksista nousivat esiin rakenteellisuutta edistävinä tekijöinä työntekijän ominaisuudet ja rooli, rakenteellisuuden huomioiva kollektiivinen kulttuuri, moniammatillisuus ja monitoimijuus, yhteisölähtöisyys sekä tuotetun tiedon ja sosiaalityön näkyvyyden lisääminen. Yhteiskuntaan ja siinä vaikuttaviin ilmiöihin kohdistuva muutostyö näyttäytyi tutkimustuloksissa pääosin implisiittisenä. Tutkimustulokset ilmensivät kuitenkin sosiaalityön kaksoissidosta ja kriittistä realismia, vaikkakaan tutkimuksissa esiintyneillä rakenteellisen sosiaalityön edistämisen tekijöillä ei välttämättä tietoisesti haettu suoria rakenteellisia ja yhteiskuntapoliittisia vaikutuksia.