Digitalisaation laajentuminen teollisuudessa (teollisuus 4.0) - Mäkelä, Julius (2025)
Teollisuuden merkitystä yhteiskunnallisesti ei voi olla korostamatta. Teollisuus tuottaa yhteiskunnalle hyvinvointia ja vaurautta. Teollisuudessa suurista muutoksen ilmiöistä puhutaan teollisina vallankumouksina. Digitalisaation laajentuessa teollisuuteen, on syntynyt neljäs teollinen vallankumous. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on tutkia neljättä teollista vallankumousta eli teollisuus 4.0:aa ja tarkastella sen vaikutuksia. Tutkielmassa tutustaan lähdemateriaalin avulla teollisten vallankumousten historiaan ja neljännen teollisen vallankumouksen syntyyn. Tämän lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan neljännen teollisen vallankumouksen sisältöä ja sen vaikutuksia niin yhteiskuntaan, ympäristöön kuin talouteenkin. Tutkielman tavoitteena on saada vastaus kahteen tutkimuksessa käytettyyn tutkimuskysymykseen: ”Mikä on teollisuus 4.0?” ja ”Mitkä ovat teollisuus 4.0:n vaikutukset?”. Tutkielman tuloksista voitiin havaita seuraavaa: neljäs teollinen vallankumous on syntynyt, kun esineiden internet on siirtynyt osaksi teollisuutta luoden teollisen internetin. Digitalisaation laajentuminen tarjoaa teollisuudelle mahdollisuuksia, joiden avulla voidaan parantaa yrityksen tehokkuutta. Digitalisaatio luo teollisuudelle mahdollisuuden vaikuttaa samalla yhteiskunnan hyvinvointiin luomalla vaurautta ekologisesti kestävällä tavalla. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että neljäs teollinen vallankumous on jäämässä taka-alalle, sillä viides teollinen vallankumous on syntynyt jo teoriatasolla.