Rakennusestetiikka ja sen muotoutumiseen vaikuttaneet ilmiöt 1980-luvun Suomessa - Koskela-Issa, Saara (2025)
1980-luvulla Suomi oli suurten yhteiskunnallisten mullistusten pyörteessä. Talouskasvu, sosiaalinen vapautuminen ja maailman avautuminen muuttivat suomalaisten elämää. Arkkitehtuurin sanottiin olevan kriisissä ja modernismin suosio oli syöksylaskussa. Vastineeksi modernismin vioille tarjoutui postmodernistinen arkkitehtuuri, jota edusti Suomessa muun muassa arkkitehtiryhmittymä Oulun koulu. Tässä tutkielmassa haluttiin selvittää, millaisia esteettisiä ihanteita arkkitehtuuriin liitettiin 1980-luvulla, ja millaisia merkityksiä 1980-luvun arkkitehtuuri ja sen estetiikka alun perin aikalaisille edusti. Tutkimusmenetelmänä on diskurssianalyysi, jolloin kysymyksenä on myös se, miten ajan esteettisiä ihanteita tuotettiin ja tuettiin sanoma- ja aikakauslehtikirjoittelussa. Aineistona on käytetty vuosien 1980–1989 välillä Helsingin Sanomissa ja Avotakassa julkaistuja artikkeleita.