SM-liigan sarjajärjestelmän muutokset 1975-2014 - Heiska, Aapo (2025)
Jääkiekon SM-liiga perustettiin vuonna 1975 aiemmin pelatun SM-sarjan tilalle. Historiansa aikana SM-liiga on muuttunut amatöörisarjasta täysin ammattimaiseksi toiminnaksi. Sarjajärjestelmä SM-liigassa on muuttunut useaan otteeseen. Olennaista ovat olleet joukkueiden vaihtuvuus ja kilpailullisuus, eli seurat ovat voineet pudota liigasta ja alemmilta sarjatasoilta on voinut nousta liigaan. Ensimmäiseen SM-liigakauteen osallistui kymmenen joukkuetta ja runkosarjassa pelattiin 36 ottelua.