Naistapaisen kotityön jako suomalaisilla pariskunnilla - Uusitalo, Katja (2024)
Kandidaatintutkielman tarkoituksena on selvittää miten suomalaiset pariskunnat jakavat naistapaisen kotityön ja kuinka tasapuoliseksi kotityönjako koetaan. Tutkin sukupuolen, iän ja lasten vaikutusta koettuun kotityönjakoon. Aineistonani on kyselytutkimusaineisto ISSP 2022: perhe, työ ja sukupuoliroolit V: Suomen aineisto. Analyysin tein ristiintaulukoinnilla. Sekä miehet, että naiset kokevat naisten tekevän miehiä enemmän naistapaisia kotitöitä. Kotitöiden naistapaisuus vaihtelee suuresti eri kotitöiden välillä. Pyykinpesu on kaikkein eniten naisten tekemäksi koettu ja sairaista perheenjäsenistä huolehtiminen on kaikkein tasaisimmin jaettu kotityö. Iällä ja perheellisyydellä on vaikutusta kotityönjakoon. Yli 60-vuotiaat kokevat kotityönjaon kaikkein epätasaisimpana, ja alle 40-vuotiaat naiset kokevat muita harvemmin olevansa pääasiallisia naistapaisen kotityön tekijöitä. Lasten saanti vaikuttaa tämän aineiston perusteella lisäävän kotityön sukupuolitapaisuutta. Kaikkien tässä tutkimuksessa mukana olevien kotitöiden jako on perheellisillä vastaajilla vähintään hieman naisvaltaisempaa kuin lapsettomilla vastaajilla. Tutkielman tulokset kertovat hitaasta kotityön tasa-arvokehityksestä.