"Elämä opettaa, ura opettaa ja aikaa on oppia" : fenomenografinen tutkimus fysioterapian opettajien opettamisen ja oppimisen käsityksistä - Vallejo Medina, Teresa (2025)
Opettajien käsityksillä opettamisesta ja oppimisesta on keskeinen merkitys korkeakouluopettajuudessa ja korkeakoulupedagogiikassa. Korkeakouluopetuksen haasteiksi ovat nousseet sellaisten menetelmien ja opetusstrategioiden kehittäminen, jotka tukevat opiskelijoiden oppimista. Fysioterapian opettajien ydinosaamiseen liittyy vahvasti opetuksellinen osaaminen ja ne valinnat, mitä tehdään oppimisen edistämiseksi. Fysioterapian opettajien opetus- ja oppimiskäsitysten tiedostaminen voi hyödyttää opetuksen laadullista kehittymistä sekä parantaa oppimistuloksia ja opiskelijatyytyväisyyttä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää fysioterapian opettajien laadullisesti erilaisia käsityksiä opettamisesta ja oppimisesta sekä tarkastella käsitysten välisiä kriittisiä aspekteja. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena fenomenografista tutkimushaastattelua ja analyysimenetelmää käyttäen. Tutkimusaineisto kerättiin vuonna 2014 huhtikuun ja toukokuun aikana haastattelemalla 13 fysioterapian opettajaa kuudessa eri ammattikorkeakoulussa. Tutkimusaineisto analysoitiin fenomenografista analyysimenetelmää käyttäen, jolloin fysioterapian opettajien käsitykset opettamisesta ja oppimisesta järjestäytyivät hierarkkisesti neljään kuvauskategoriaan ja viiteen läpileikkaavaan teemaan. Fysioterapian opettajien käsitykset ilmensivät oppimisen ja opettamisen olevan I) tiedon jakamista ja perusosaamisen varmistamista, 2) tiedon omaksumisen harjaannuttamista, 3) itsenäiseen päätöksentekoon ja toimintaan ohjaamista sekä 4) jatkuvaan oppimiseen ja yhteisölliseen kehittämiseen ohjaamista. Läpileikkaaviksi teemoiksi tunnistettiin pedagoginen toiminta, roolit, opettamisen ja oppimisen tavoite sekä tiedon rakentuminen. Kategorioiden laajentuessa niiden kriittisiksi aspekteiksi muodostuivat eri toimijoiden kompetenssin lisääntyminen, opiskelijoiden valtaantumisen lisääntyminen, fysioterapeuttisen osaamisen lisääntyminen sekä yhteistoimijuuden lisääntyminen. Tuloksia voidaan hyödyntää fysioterapian koulutusohjelmien kehittämistyössä ja pedagogisessa suunnittelussa sekä opettajien oppimis- ja opetuskäsitysten kriittisessä tarkastelussa.